”Jag älskar min JCB lastare” – Reportage Tvåpersschakt AB

 

Precis i tid till första vårsolen i mars viskade en liten fågel i örat om en nöjd kund ute i Stångby Kyrkby, strax norr om Lund. Efter 2 månader av bokningar, avbokningar, sms och samtal lyckades vi äntligen träffa denna upptaga man, Per Ahlquist på Tvåpersschakt AB. 

Det är inte konstigt att Per är så pass upptagen som han är, driver man ett av Sveriges största täckdiknings- och dräneringsföretag med ett upptagningsområde mellan Trelleborg och Höganäs blir det sällan tid till annat. Dessutom sysslar Tvåpersschakt AB även med schaktning, grävning och annan entreprenad. Så när vi en solig dag i maj rullar in på gården hos Per är vi ytterst tacksamma och spända. 

Historian startade med enkla svetsjobb till vännerna när han bodde hemma hos föräldrarna. 2004 gick startskottet för Tvåpersschakt AB och 2022 omsatte företaget omkring 17,8 miljoner med 7 anställda. För nästan exakt ett år sedan införskaffade Per sig en JCB hjullastare, närmare bestämt en 407, från Agro Maskiner i Svedala. JCB 407 är en mångsidig hjullastare och dess användningsområden är många.

Bland det första som kommer på tal är maxhastigheten på 35 km/h. ”Den är perfekt, min tidigare hjullastare gick endast 20 km/h. Hastigheten gör det enkelt att snabbt rulla ut med hjullastaren och få jobbet gjort.” 

 
Vad använder du hjullastaren till i ditt arbete? 

”Den lastar slangar hela dagarna, omkring 90% av användandet är lastning av slang till dränering. Den funkar jättebra till det vi har den till”. Vid lastningen används ett fyra meters spjut berättar Per, och vikten av bra belysning kommer på tal. ”Ljuset är fantastiskt, det är suveränt och viktigt när vi använder spjutet”.
JCB 407 är uppbyggd med kvalité och pålitlighet i grunden, något som även Per noterat. 

”Inom detta område måste allting fungera felfritt när det väl är dags. Hela kedjan måste vara redo och felfri, där är lastaren viktig. Den ska lasta på morgonen och då måste den fungera. Den är pålitlig och gör sitt.”

När vi frågar Per vad mer han har för tankar kring sin JCB 407 nämner han även komforten.
”Komforten är bra i den, jag gillar den. Hytten är rymlig och jag tycker man sitter bra.”

Även detta är något som JCB 407 utmärker sig med då ledorden för hytten är bekväm och lätt att använda. Hytten håller även en låg ljudnivå på 78 dB, något som ytterligare ökar hyttens komfort. 

”Servicen är jätteviktigt, där är ni ju grymt starka”

Med sex anläggningar i Skåne är Agro Maskiner lättillgängliga och nära till hands när det behövs. Per vänder sig till tre av våra anläggningar, Svedala, Årröd samt Billesholm, gällande service och andra behov.

”Jag får service längst hela sträckan mellan Trelleborg och Höganäs”. Och Agro Maskiner är oerhört glada över att kunna erbjuda en så stark service. 

Med det tackar vi Per på Tvåpersschakt AB för en härlig förmiddag med intressanta samtal. Vi önskar Per all lycka till med sin JCB 407 och arbetet framöver!